Wat is de betekenis van zones in een 3- 5- of 7-zone matras?

koudschuim 7 zone matras
7 zone matras van koudschuim

Een matras moet verend en zacht zijn. Het moet je lichaam overal gelijkmatig ondersteunen. Wanneer je matras uniform was opgebouwd, dus dat de samenstelling overal gelijk was, zou de (tegen)druk bij je schouders veel groter zijn dan bij je voeten. Immers het gedeelte bij je schouders steekt veel meer uit en je lichaam is daar veel zwaarder dan bij je voeten.

Prikkelend gevoel in armen - slaaparmen

Je voeten drukken het matras dus vrijwel niet in en je schouder heel veel. Hierdoor voelt het bij je schouder "vervelend" aan en komt er zoveel druk op je schouders en arm te staan dat je aderen zelfs een beetje bekneld raken. Hierdoor krijg je last van "slaaparmen" (dat prikkelend gevoel). Wil een matras lekker liggen, moet het gedeelte bij je schouders makkelijker in te drukken zijn dan bij je voeten.

Matrassen fabrikanten zijn op zoek gegaan om de tegendruk, die het matras levert op het lichaam, zoveel mogelijk gelijk te houden over het lichaam. Hierdoor wordt de hoge tegendruk die vooral bij schouders en bekken ontstaat voorkomen. Je lichaam ervaart zo'n matras als prettig.

Drie-zone matras

Bij een drie-zone matras heeft men in het midden van het matras (voor het bekken) de tegendruk verlaagd, en bij de schouders nog meer. Je telt dus twee "zones". Vreemd zal je denken, het heet toch een drie zone matras? Die derde zone zit aan de andere kant van je matras. Dus als je met je hoofd bij je voeteneind gaat liggen (of het matras horizontaal draait). Dus van de drie zones gebruik je er altijd maar twee. Of bij een vijf zone matras maar drie, Bij een zeven zone matras maar vier.

Vijf- en zeven-zone matras

Bij een vijf-zone of zeven-zone matras komen er aan beide kanten van het midden (de heupzone) nog eens één of twee zones bij. Waardoor er vijf of zeven zones ontstaan. Deze zijn voor de heup, schouders en hoofd.

Afhankelijk van het type matras past men verschillende technieken toe om de verschillende tegendrukken te realiseren. De veerkracht van de veren bij een boxspring zal voor de betreffende zone aangepast worden. Bij schuim matrassen, zoals de polyether, koudschuim en traagschuim matrassen wordt meestal een deel van het schuim weggehaald. Je ziet dan dat in het midden van het matras gaten van variërende grootte of sleuven van verschillende breedte aan de bovenkant (vlak onder de tijk)zijn aangebracht.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >zones matrassen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen