latex productie uit rubberboom
aftappen van latex, de sappen van de rubberboom, de grondstof van natuurrubber

Wat is de betekenis van de SG waarde bij matrassen?

SG staat voor soortelijk gewicht. Bij matrassen wordt hiermee aangegeven hoeveel een "denkbeeldig" matras van 1 m3 (1x1x1 m) zou wegen in kg. Stel dat de SG waarde 40 is, dan weegt een m3 matras dus 40 kg.

Theorie

De vraag is: hoeveel weegt dan een matras van 200x90x18 cm gebaseerd op deze SG40? Eerst bepalen we de inhoud van het matras m3: 2x0,9x0,18=0,324 m3. Nu delen we de SG waarde (het gewicht van 1 m3) 40 door 1 (1 van 1 m3) en vermenigvuldigen dat met de inhoud van het matras en dat is in dit voorbeeld 0,324. We krijgen dan 40 / 1 x 0,324 = 12,96 kg. Dus een matras van 200x90x18 cm met een SG40 waarde weegt dus 12,96 kg. De SG waarde geeft dus aan hoeveel rubber gebruikt is bij de vervaardiging van een matras. Te weinig, dus lekker goedkoop, en je hebt zo een kuil in je matras. Hoe hoger de SG waarde hoe duurder het matras, hoe langer het matras mee zal gaan. Goedkoop betekent bij matrassen vaak dus slecht, maar je mag het absoluut niet omdraaien. Een hoge prijs geeft niet per definitie aan dat het een kwalitatief goed matras is. De SG waarde geeft je dus een belangrijke houvast.

Praktijk

Om uit te leggen waarom de SG waarde zo belangrijk is gebruiken we een voorbeeld. In dit voorbeeld gebruiken we latex als grondstof voor een matras, maar je kan in dit voorbeeld latex zo vervangen voor koudschuim, polyether of traagschuim.

Matrassen zijn gemaakt van een verende stof. Laten we als voorbeeld natuur rubber nemen. De grondstof daarvoor is latex (vandaar dat we die matrassen natuurrubber of latex matrassen noemen).

Stel je voor dat een matras van puur latex gemaakt zou zijn, dan is dat zo hard als een autoband, die ook van rubber is gemaakt. Een matras gemaakt van 100% latex ligt zo hard als een plank, is niet te tillen zo zwaar en is enorm duur.

Fabrikanten van (in dit voorbeeld) latex matrassen kunnen het matras zachter/elastischer maken door tijdens de fabricage van het latex matras heel veel kleine luchtbelletjes in te sluiten. Je matras is dus wel gemaakt van rubber/latex maar is dus niet massief latex. Het bestaat voor een groot gedeelte uit lucht. Die luchtbelletjes en het dunne latex wat daarom heen zit, is goed in te drukken en geeft een matras zijn flexibiliteit. Dus door in een latex matras de grondstof, latex, voor een (flink) deel te vervangen door luchtbelletjes wordt het matras lichter en flexibeler.

Hoe meer luchtbelletjes, hoe minder latex in je matras zit, hoe flexibeler/zachter je matras wordt. Een fabrikant is hier ook blij mee. Latex is een hele dure grondstof en lucht is gratis. Dus het liefst maakt hij een matras met veel lucht. Maar dat heeft een groot nadeel. Hoe meer lucht in je matras zit, hoe sneller je "kuilvorming" krijgt. Dus hoe minder duurzaam het matras is.

De SG waarde, het soortelijk gewicht geeft feitelijk aan hoeveel (in dit voorbeeld) latex in je matras zit. Hoe meer lucht en dus minder latex, hoe lager de SG waarde. Hoe minder lucht dus hoe meer latex in je matras zit, hoe hoger de SG waarde.

Een te hoge of te lage SG waarde is beiden niet goed. Een lage SG waarde tref je aan bij goedkope matrassen, immers, daar hoeft de fabrikant maar weinig grondstof in te stoppen. Het is mogelijk dat zo'n matras, bij normaal gebruik, binnen een jaar niet meer bruikbaar is. Een te hoge SG waarde, zal niet alleen zeer duur zijn, maar wellicht een slecht slaapcomfort leveren. Zo'n matras is voor vele waarschijnlijk te hard.

Per matras type zijn algemene richtlijnen bekend van gangbare goede SG waarden. Die waarden tref je aan op onze pagina's die de specifieke eigenschappen per matras type beschrijven.

De praktijk is altijd complexer

In dit voorbeeld hebben wij alleen maar de term SG uitgelegd. Fabrikanten die matrassen maken kunnen niet alleen met de SG waarde "spelen" om een matras harder of zachter te maken (dus ook goedkoper of duurder), ook kunnen zij de grondstof, latex in dit geval, combineren met andere grondstoffen (meestal goedkoper), door deze te mengen of het matras uit lagen op te bouwen (en iedere laag heeft zijn specifieke eigenschappen).

Soms doen ze dit om de gewenste eigenschappen van een matras te realiseren maar soms ook om een matras goedkoper te maken. Zo zou in een latex matras, wat een zeer dure grondstof is, in het midden van een matras ook een laag koudschuim kunnen zitten. Hierdoor wordt het matras goedkoper maar zit aan de buitenkant van het matras toch, in dit geval, latex, wat voor sommige mensen bepaalde prettige eigenschappen bezit.

Controleer bij het selecteren van een matras de samenstelling van het matras. Is het 100% die bepaalde grondstof? Of is het gemengd? Voor hoeveel procent? Bestaat het matras uit lagen? Hoe dik zijn die lagen en wat zijn de gebruikte stoffen dan?

koudschuim matras met 7-zones
7 zones matras

Andere methoden om matrassen zachter/elastischer te maken is om delen van het matras weg te halen. Zo kan de fabrikant gaten of sleuven maken waarin lucht zit en geen matras. Daardoor wordt het matras flexibeler.

Hiernaast een afbeelding van een 7-zone koudschuim matras waarbij duidelijk zichtbaar is dat delen van het koudschuim zijn weggehaald waardoor de schouders en de bekken meer kunnen "inzakken" dan het hoofd armen en benen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie