Pocketvering matras eigenschappen

pocketvering matras opengemaakt
pocketvering matras bestaat uit honderden kleine zakjes, pockets, met daarin een veer

Pocketvering matrassen zijn in Nederland erg populair. In de landen om ons heen zijn ze niet populair. Je zou daaruit mogelijk de conclusie kunnen trekken dat het een modegril is. Uiteraard hebben wij ook ervaring met de pocketvering matras. Maar onze voorkeur heeft het niet zo. Wij zien de voordelen er niet van.

Waar is het van gemaakt?

De basis van een pocketvering matras is gemaakt van honderden "zakjes" waarin een veer zit. Deze zakjes zijn aan elkaar gelijmd of genaaid. Boven op deze zakjes met veren is een laag (of lagen) schuim (en andere materialen) gelegd waardoor het matras comfortabel aanvoelt. Dit voorkomt (grotendeels) dat je de afzonderlijke veren voelt. Deze schuimlaag bestaat vaak uit koudschuim maar latex of traagschuim wordt ook toegepast.

Een boxspring matras is dus altijd een combinatie van twee matrastechnieken, namelijk de veren in de zakjes en de schuimlaag daarboven. Bij dit type matras moet je dus naar beide gebruikte technieken kijken om een goed oordeel te vellen over het matras.

De veerkracht, de mate waarin het ingedrukte matras na een nacht slapen in de oorspronkelijke positie terugkeert, is een combinatie van de veerkracht van de veren (die vrijwel niet afneemt) en de gebruikte schuimlaag. Bij koudschuim is dit zeer goed, bij andere is dit ietsje minder.

De fabrikant kan het matras goedkoper maken door:

 1. Het aantal veren per matras te beperken (breed te maken).
 2. Een schuimlaag te gebruiken met een lage SG waarde.

Aantal veren

Voor het boxspring gedeelte van het matras geldt: hoe smaller de veren, dus hoe kleiner de diameter van de veer/zakje is, hoe meer veren in het matras zitten des te beter het matras je lichaam ondersteund. Ga maar na: we nemen een extreem voorbeeld: stel dat het matras maar één zeer grote/brede veer zou hebben. Je voelt al aan, dat ligt niet comfortabel. Hoe meer veren, hoe beter het matras in staat is om per onderdeel van het lichaam de contouren te volgen.

Wanneer een fabrikant een pocketvering matras goedkoper wil maken kan hij het aantal veren beperken waardoor de veer breder wordt. In zo'n geval, en als je er een beetje gevoelig voor bent, voel je de veren "vaag" zitten. Als je een paar centimeter naar links of rechts of omhoog/omlaag verschuift, merk je dat je schouder precies op of net naast een pocket/veer komt te liggen. Dit geldt ook voor je bekken.

Schuim

De fabrikant van de pocketvering matras moet een keuze maken wat voor schuim hij toepast boven zijn veren. Afhankelijk van het gebruikte schuim, zal dit bij de een wel en de ander niet prettig aanvoelen. Feitelijk zal je moeten kijken, als je besluit een pocketveringmatras te nemen, welk schuimtype het beste bij je past. Hierover kan je meer informatie vinden bij de eigenschappen van een koudschuim matras, latex matras of traagschuim matras.

De fabrikant die geld wil besparen op de dure schuimlaag, kan kiezen voor een lage SG waarde. Dat maakt het matras wel goedkoop maar niet duurzaam. Kies voor SG waarde van SG50 (HR50) of meer.

Conformiteit

pocketvering matras met 7 zones
pocketvering matras met 7 zones

De conformiteit van een pocketvering matras is voor een klein deel afhankelijk van de veren, hoe meer hoe beter. Daarnaast is het van belang dat het matras drie maar liefst"vijf of zelfs zeven zones heeft. De belangrijkste factor die de conformiteit bepaald is het type schuim wat boven de veren wordt gebruikt. Kijk bij de desbetreffende schuimtypen wat voor conformiteit je wenst.

Wat zijn de eigenschappen?

 • temperatuur: afhankelijk van het gebruikte schuim;
 • conformiteit: afhankelijk van het gebruikte schuim;
 • kuilvorming: afhankelijk van het gebruikte schuim;
 • duurzaamheid: afhankelijk van het gebruikte schuim;
 • ventilatie en vochtopname: afhankelijk van het gebruikte schuim (en andere lagen onder de tijk);
 • hoge prijs.

Voor wie is een pocketvering matras geschikt?

Dat is niet afhankelijk van de pocketvering maar van het gebruikte schuim. Kijk bij de verschillende schuim matrassen welk schuim het best bij je past.

Voor wie is een traagschuim matras niet geschikt?

Dit type matras is minder geschikt voor"verstelbare bedbodems.

Welk bedbodem is geschikt in combinatie met een pocketvering matras?

 • spiraalbodem: mogelijk;
 • vaste lattenbodem: mogelijk;
 • verstelbare lattenbodem: minder geschikt;
 • schotelbodem: mogelijk;
 • vlavrobodem: minder"geschikt (te weinig ventilatie).

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >pocketvering matras eigenschappen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen