Hoe lang gaat een matras mee?

Een matras heeft niet het eeuwige leven. Hoe langer je op hetzelfde matras slaapt hoe slechter je lichaam ondersteuning krijgt. Veel matrassen vertonen een kuil in het bed, tijdens het slapen ligt je rus dan niet meer recht wat de voorkeur zou moeten zijn maar krom. Ben je hier gevoelig voor dan zou een oud matras rugklachten kunnen geven. De levensduur van een matras wordt sterk bepaald door:

  • type matras
  • de SG waarde
  • hoe vaak je het matras gekeerd hebt

Een polyether matras is wat betreft de levensduur de slechtste, sommige goedkope polyether matrassen zijn zo slecht dat al binnen een jaar enorme kuilvorming ontstaat. De wat duurdere polyether matrassen kunnen het wellicht een paar jaar uithouden maar dan is het ook echt over. Polyether matrassen zijn eigenlijk ook niet geschikt om iedere dag op te slapen maar zijn meer bedoeld voor een campingmatras of logeerbed.

Een pocketvering matras bestaat uit twee delen die verschillend verouderen. De pocketvering geeft al na twee jaar minder ondersteuning aan het lichaam. Vooral waar je schouders en heupen zitten is de veerkracht afgenomen. Daarnaast heeft een pocketveringmatras altijd een onder en bovenlaag. Je slaapt immers niet op de veren. Die bovenlaag is een combinatie van materialen maar vaak wordt koudschuim of latex gebruikt. Afhankelijk van de kwaliteit van die gebruikte materialen is na 6 a 10 jaar een pocketveringmatras echt aan vervanging toe.

Een koudschuim matras heeft van alle matrassen de langste levensduur, natuurlijk komt ook kuilvorming daar voor maar voordat je daar last van hebt zijn al vele jaren voorbij. Zeven jaar moet met gemak gehaald worden.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >levensduur matras

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen